Soms vallen situaties voor waardoor het niet meer mogelijk is om in uw eigen hygiënische zorg te kunnen voldoen. Hiervoor kan u dan beroep doen op “Thuisverpleging Sana”, onze verpleegkundige kunnen inspringen voor u waar nodig, dit kan zijn voor toilet aan de lavabo of douche maar ook is het mogelijk dat we u helpen bij het aankleden of uitkleden wanneer dit nodig zou zijn.
Mogelijks is het nodig dat u meerdere malen per dag nodig heeft, bv. hulp bij het omkleden naar nachtkledij ’s avond. Samen met u bespreken we uw situatie, waar u nood aan heeft en waar onze verpleegkundige hulp in kunnen bieden. Van daaruit kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn op basis van uw behoeften met het nodige respect en privacy, rekening houdend met uw comfort.
Onder hygiënische zorgen valt meer dan enkel de persoonlijke hygiëne, denk maar aan hulp bij medicatie maar ook aan stomazorg. Daarom een overzicht van de meest voorkomende hygiënische zorgen waarbij onze verpleegkundigen u kunnen helpen.
1. Persoonlijke hygiëne
Hulp bij het wassen en aankleden
Thuisverpleging Sana helpt je bij uw dagelijkse persoonlijke verzorging waarbij onze verpleegkundige zelfredzaamheid op de 1ste plaats zetten. Om de dagelijkse persoonlijke verzorging gemakkelijk en veilig te laten verlopen zijn er vaak hulpmiddelen nodig. Onze thuisverpleegkundigen zullen u hiervoor bijstaan met advies en ondersteuning. Niet enkel u bent belangrijk voor ons maar ook uw mantelzorger. Het is van belang dat beide zich goed voelen in het zorggebeuren daarom bespreken we graag de rolverdeling tussen alle partijen en tevens ook het ganse zorggebeuren, die voor elk haalbaar is en comfortabel.
Mondverzorging
Een goede mondhygiëne is van groot belang in de dagelijkse verzorging. Onze verpleegkundigen zullen er dagelijks op toezien hoe het gesteld is met uw mondhygiëne, dagelijkse verzorging uitvoeren als dit nodig is. Hierdoor schenken we aandacht in het voorkomen van mogelijke problemen. Mochten er problemen voorvallen kunnen we hiervoor meteen stappen ondernemen voor een goede behandeling ervan.
Opvolgen van huid & nagels
Tijdens uw persoonlijke hygiëne observeren onze verpleegkundige de toestand van uw huid. Indien het nodig is zullen zij hierin een advies geven, vaak is de oplossing snel & gemakkelijk maar het kan gebeuren dat er meer verzorging nodig is dan de basis en ook dan zullen onze verpleegkundige u bijstaan met advies. Voor verzorging van de nagels raadt Thuisverpleging Sana een goede manicure of pedicure aan, vooral de nagels van de voeten zijn belangrijk om opgevolgd te worden en verzorgd te worden door een pedicure of mogelijks een medische pedicure.
Alle zorgen met betrekking tot uw persoonlijke hygiëne is er geen voorschrift van de dokter nodig. Deze evalueren onze verpleegkundigen aan de hand van een score die ingediend wordt bij de mutualiteit waarbij u bent aangesloten.
2. Stomazorg
De dagelijkse zorg van een stoma kan een zware en moeilijke taak zijn, vooral in het begin. Onze verpleegkundige bieden u hier begeleiding in, als het gewenst kunnen we op weg helpen tot het zelf aanleren van deze zorg.
Volgende taken bij stomazorg door onze verpleegkundigen zijn:
- Reinigen van de stoma
- Wisselen van het opvangzakje en de daar bijhorende plaat
Indien gewenst kunnen onze verpleegkundigen u en uw mantelzorger advies en ondersteuning bieden bij de zelfzorg van de stoma.
Voor stomazorg is er een doktersvoorschrift nodig, bij een stoma heeft u immer een open wonde met rechtstreekse verbinding naar een orgaan.
3. Hulp bij incontinentie problemen
Hulp bij urine – en stoelgangverlies
Verlies van urine of stoelgang kan veel ongemakken met zich meebrengen veroorzaakt door verscheidene oorzaken. Samen met u kunnen we op zoek gaan naar de beste oplossing voor u. Hulpmiddelen zijn zeker van belang, er zijn vele verschillende soorten verbanden of broekjes die nodig zijn bij urine- en stoelgangverlies. Samen met u zullen we op zoek gaan naar de beste optie die aan uw situatie en noden beantwoorden.
Obstipatie
Obstipatie betekend dat stoelgang niet op de natuurlijke manier uitgescheiden wordt uit het lichaam. Er bestaan verschillende mogelijkheden om obstipatie op te lossen, eerst en vooral is het belangrijk om het patroon van de obstipatie na te gaan. Vanaf dan kan besproken worden, dit in samenspraak met de huisarts, wat voor u de beste oplossing kan bieden. Dit kan gaan van het manueel verwijderen van stoelgaan tot een medicamenteuze oplossing en zelfs een lavement. Een voorschrift van de huisarts is dan nodig, doordat wij in contact treden met de huisarts wordt deze meteen mee in orde gemaakt voor u en hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.
Zorgen bij vaginale irritatie
Aspiratie van secreties
Samen bekijken we hoe wij u kunnen helpen zodat u zich comfortabeler voelt. Onze verpleegkundigen geven advies op maat van uw situatie.
4. Hulp bij medicatie
Wanneer u merkt problemen te ervaren bij de correcte inname van uw medicatie kan, zeker wanneer de medicatie complex is en verdeeld over meerdere tijdstippen per dag, en dit is immers van groot belang. Thuisverpleging Sana zal in contact te treden met uw huisarts, zo kan er voor u een medicatieschema in orde gemaakt worden, alsook de nodige voorschriften die wij als verpleging nodig hebben voor de hulp bij medicatie.
Onze verpleegkundige zullen hulp bieden door een medicatie weekdoos wekelijks voor u klaar te maken, per dag heeft u dan een medicatiedoosje met de gewenste tijdstippen.
5. Overige vormen bij de hulp van medicatie
Toedienen van oogdruppels
Na een ingreep aan de ogen zal de arts meestal oogdruppels of oogzalf voorschrijven. Vaak dienen deze over bepaalde tijdstippen gedurende de dag toegediend moeten worden en voor een optimale genezing is het van belang dat dit op een correcte wijze gebeurd. Wanneer u over de juiste medicatie beschikt kunnen onze verpleegkundigen u hulpbieden bij toediening ervan.
Andere druppels, pleisters en zalven
Bij aanhoudende pijnen, huidproblemen maar ook andere situatie is het mogelijk dat uw huisarts het nodig acht om een medicamenteuze pleister of geneeskrachtige zalf of medicatie in druppelvorm voor te schrijven. Ook hierbij kunnen onze verpleegkundige u ter hulp staan door deze aan te brengen of toe te dienen. Een verpleegkundige hierbij betrekken is belangrijk om de werking ervan te observeren en tijdig in contact te treden met je huisarts.